01-DSC_0005.JPG 32-DSC_0067.JPG

Aan de zuidwestkant van het dorp Wergea komt de nieuwe woonwijk Grut Palma. Voor Grut Palma geldt als centraal thema: dorps wonen aan of nabij de Staande Mastroute. De ligging aan de Staande Mastroute maakt deze wijk bijzonder. Hier komt de schoonheid van het Friese landschap en wonen samen.

Grut Palma valt op door de mooie ligging in het dorp, in een prachtige landelijke omgeving vlakbij open water. Sinds jaren is Grut Palma weer een woningbouwplan dat onder de regie van de gemeente Leeuwarden wordt ontwikkeld. De wijk laat het beschermd dorpsgezicht in zijn waarde en zal daar waar mogelijk qua architectuur iets toe gaan voegen aan het dorp. Het plan Grut Palma bestaat in totaal uit 140 kavels waarvan er in een eerder stadium reeds 54 bebouwd zijn. 

Bestemmingsplan

Deelgebieden

Het plan is ingedeeld in vier deelgebieden. Ieder deelgebied heeft een eigen kwaliteitsniveau. Dit is ontstaan door aan de ene kant de relatie met het omliggende polderlandschap en aan de andere kant een sterke relatie naar het water toe en de overgang naar de bebouwing van het beschermd dorpsgezicht van Wergea.

Sommige kavels liggen aan het water, voor anderen wordt het wonen in het groen en er is een mengvorm van beide. Woningbouw in Grut Palma betekent een diversiteit aan mogelijkheden: vrije kavels, kavels voor bijzondere bebouwing en projectmatige woningbouw.

Lees meer

Beeldkwaliteitsplan

In dit document worden de verschillende deelgebieden verder uitgewerkt. Allereerst is het beeldkwaliteitsplan een uitleg en inspiratiedocument. Tegelijkertijd is het ook het welstandskader voor de beoordeling van bouwplannen.